Z firmy

Aktuální informace ze světa hliníku!

Vážení zákazníci,

tímto sdělením bychom Vám opět rádi přiblížili aktuální informace na trhu s hliníkovými polotovary. Po prudkém vzrůstu cen začátkem roku 2021 byste již možná očekávali nějaké ochlazení a tím redukci samotných cen. Bohužel tomu tak v nejbližších měsících a s velkou pravděpodobností ani v roce 2022 nedojde. Poptávka mnohanásobně překračuje výrobní kapacity evropských lisoven. Hliníkových polotovarů je tedy nedostatek, což způsobuje rapidní nárůsty cen. Roste jak samotná cena kovu, kde se v současné chvíli obchoduje dle LME na úrovni 2150 EUR/ton, tak také samotná konverze neboli přepracovací náklady na výrobu profilů. Velmi výrazně vzrostla cena samotného billet premium, kdy minulý rok jeho cena byla poměrně stabilní a obchodovala se kolem 300 EUR/ton. Nyní hodnota dané komodity průběžně roste a obchoduje se kolem 850-1000 EUR/ton. Dané navýšení má za následek přímé navyšování cen samotných extrudovaných profilů. Situace na trhu je velmi nestabilní. Extrudovací společnosti již dnes mnohdy fungují na principu plovoucích cen. Znamená to tedy to, že výrobce dá například podmínku pro upevnění ceny do kontraktu nebo jednotlivých dílčích objednávek. A to například takto: Cena je platná pouze za předpokladu, že cena billet premium nepřesáhne hodnotu 850 EUR/ton. Pokud přesáhne, tak ihned promítnou zdražením.
Dalším významným faktorem, který ovlivňuje cenu hliníkových polotovarů je uvalení antidumpingových cel na dovoz hliníkových polotovarů z Číny. Dovoz z Číny se tedy i skrze daný faktor ekonomicky nevyplatí. Skrze dané je poptávka po hliníkových ingotech v EU tak velká, že trh není schopný pružně reagovat. Někteří velcí distributoři z Číny, kteří dopředu věděli o zavedení cel převedli svoje aktivity do „hladové“ Evropy. Tím se prodloužily dodací lhůty a stabilní zákazníci evropských lisoven také reagovali a naposílali velké objednávky svým dodavatelům v rámci EU. Tím vznikl obrovský přetlak poptávky a trh se začal deformovat. Prodlužování termínů z několika týdnů na několik měsíců, lisovny určují kolik materiálů svým zákazníkům prodají, bez ohledu na to, jaká je reálná potřeba zákazníka.

Další novinkou je informace, že Rusko se rozhodlo uvalit od 1.8.2021 vývozní clo pro společnosti, které exportují primární hliník z Ruska do EU a to v hodnotě kolem 15%. Ruská společnost RUSAL pokrývá minimálně 25% trhu s primárními hliníkovými materiály v EU. Tudíž daná změna v legislativě razantně ovlivní cenu hliníkových profilů.

Závěrem lze konstatovat:
1.    Cena skrze nedostatek materiálů na trhu stále poroste
2.    Termíny dodání se budou prodlužovat

Děkuji


Ing. Pavel Řičica
Head of company and Sales
SURMAT, s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *